130 години просветно дело в Доброславци.

130 години просветно дело в Доброславци.

Днес се състоя първото от поредицата събития, които ще продължат през цялата учебна година, и са посветени на честването на 130 години просветно дело в Доброславци. На тази дата през далечната 1888г. официално е открито първото училище в Доброславци. То се е намирало в северозападния край на селото, а мястото е дарено от местния родолюбец Богдан Стоянов. По-късно през 1962г. училището се премества в новата – по-голяма и красива сграда, където е и до днес.
За историята на училището, първите учители и първите уроци, учениците научиха от презентацията на г-жа Ценкова и увлекателния разказ на г-жа Борисова, която беше почерпила информация от книгата на Лука Гълъбов „Неугасващ светилник“, посветена на родното училище. Учениците разгледаха и макета на „старото“ училище на художничката Ренате Тричкова, а по-късно посетиха и мястото, на което се е намирало.
Госпожа Христова раздаде свидетелства на всички, които участваха в заниманията по програмата „Старото школо“ на Националния исторически музей, подпечатани върху восък с печата на първото светско училище в Габрово.
Да ни е честита 130-та годишнина, скъпи учители, ученици, родители! Нека искрицата от този неугасващ светилник на знанието ни води към нови успехи и постижения, нека следваме заветите на предците и с любов, неуморен труд и себеотдаване да предаваме ключът на знанието на всяко дете, което прекрачва прага на нашето училище, за да го има този храм на просветата и всяка година да ни радва първото училищно звънче!

Posted in Новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *