Честване на 1 ноември – Ден на народните будители

Доброславци чества 1 ноември – Ден на народните будители

Читалище, училище и кметство в Доброславци тържествено отпразнуваха 1 ноември – Ден на народните будители. Салона на

кметството беше малък, за да побере всички желаещи да присъстват. Тържеството беше открито от водещата Диманка Малинова, която прочете легенда за народните будители и даде думата за приветствие на кмета на район „Нови Искър” г-жа Даниела Райчева. Тя поздрави всички присъстващи и отправи поздравления към представителите на институциите,като им пожела и в бъдеще да продължат да работят съвместно.Директорът на 179 ОУ „Васил Левски” Доброславци, г-жа Мария Христова прочете слово за будители, а представителите на новосформираното творческо ателие „Семейните празници като игра”, с ръководител Десислава Тонева показаха своя рецитаторски талант. Организаторите посветиха празника на съвременните будители – учители, общественици ,дарители ,доброволци, на всички, които помагат Доброславци да запази спомена за своето минало и да го предаде на бъдещите поколения и на тези, които безрезервно се включват във всички инициативи и помагат Доброславци да се превърне в едно по-добро място за живеене.

Беше представен новият макет на художничката Ренате Тричкова, придружен с текста

на Лука Гълъбов: ”Площад „Мегдана” в миналото и днес”.

С грамоти бяха наградени още Георги Крумов – спомоществовател,дарил средства за построяването на манастир „Св. 40 мъченици” и новото информационно табло, Стела Георгиева – председател на читалището, Веско Вълков-автор на сайта на Доброславци, както и всички учители. Всички те бяха поздравени от малките таланти от школата за модерни танци,с ръководител Галина Стоянова, които бяха посрещнати с бурни аплодисменти.С отличие за най-млад доброволец бяха наградени Марина, Виктория и Мартин, които през лятото се включиха в почистването на етнографската сбирка. Секретарят на читалището Веселина Котова разказа за резултатите от проект „Заедно можем повече” по програма „Глобални библиотеки” – изграждането на сайт за Доброславци, интерактивна виртуална карта на природните и културни забележителности на район ”Нови Искър” /www.ni360.info/ и провеждането на три обучения,съвместно с национален център за безопасен интернет: ”Безопасно на улицата,безопасно в интернет”, ”Бъди приятел онлайн” и ”Кой съм аз в интернет?”

Бяха представени и новите форми за извънкласна дейност към училището:клубовете „Млад журналист”, „Мултиспорт” и творческите ателиета „Моден дизайн” и „Семейните празници като игра”.Всички гости получиха брошура“Доброславци-вековно културно наследство“,брошура „Традиции в съвременния град“ – проект на район“Нови Искър“,в който читалището участва като партньор и пилотния брой на вестник „Доброславче“ издание на на клуб „Млад журналист“.

Накрая тържеството приключи с факелно шествие до новото информационно табло.

Posted in Новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *