Фестивал „Дръж се земьо-шоп те гази“

 Кръшни хора се виха на площада на село Доброславци.

За единадесета поредна година фолклорният фестивал „Дръж се земьо-шоп те гази” събра стотици любители на българските народни танци.

Клубовете за народни хорá от район «Нови Искър» и гостите от столицата показаха, че хорото е магичен ритуал и силата и енергията му е несравнима с друг танц, неслучайно мотото на фестивала е :”Нека рамо до рамо,ръка за ръка,да дарим любов на света.”

Тържеството беше открито от кмета на район »Нови Искър» Даниела Райчева  и кмета на Доброславци Светла Крумова. Всеки танцов клуб представи хорá и ръченици от различни фолклорни области на България и показа на публиката красотата и многообразието на българския фолклорен танц.  Специални гости в празничната програма бяха фолклорна танцова формация «Бобошевско веселие».  По стара българска традиция всички участници и гости бяха посрещнати с хляб и сол от домакините.

Разнообразие в празничната праграма внесе детската танцова школа за спортни танци „Latin Dance Style”  към читалище „Пробуда-1921” Доброславци, като атракцията бяха най-малките танцьори и това беше тяхното първо излизане на сцена.

Всеки състав беше награден с плакет и грамота от кмета на Доброславци. Водещ на мероприятието бе Диманка Малинова.

След празничната програма, освен гостуващите клубове, във всенародното веселие се включи и публиката.

Тържеството приключи късно вечерта със светлинно шоу.

Благодарим за прекрасните снимки на Веско Вълков – Вескони.

 

Posted in Новини.