Трифон Зарезан 2019

За петнадесета поредна година честваме Трифон Зарезан. Наши гости бяха г-жа Даниела Райчева – кмет на район „Нови Искър“ и кметове на населени места от района. Водеща на мероприятието бе Диманка Малинова. С кръшни хора се представиха малките и големи танцьори от „Весело хоро“. Руска Дросева вдигна градуса на настроението със своите хумористични скечове. Малкият народен певец Борис Стойнев поздрави публиката с прекрасни песни. Сурвакарската група от с.Пещера, гр. Радомир изгониха злите сили и зимата и пожелаха много берекет и празници през новата година. А атракция на празника бяха двете камили от цирк „Колозеум“.

Традицията бе спазена и лозето бе зарязано. За цар на лозята бе избран Тодор Тодоров, който като истински цар бе носен на ръце и качен на шарена каруца, за да отиде да зареже лозето на най-добрия стопанин – Васил Ризов.

На 14 февруари честваме Трифон Зарезан – денят на виното, лозарите, кръчмарите и градинарите. Макар всяка година празникът да се радва на голямо внимание и да е отбелязван шумно с много веселба и усмивки, малко от нас знаят историята на неговия произход.

Според православната църква, Свети мъченик Трифон е роден около 225г. в село Комсада. Той живее праведно и загива заради отказа си да отхвърли християнската вяра. По време на гоненията срещу християните светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен.

И докато житието на Свети Трифон ни запознава с човек, чийто път е изпълнен с много терзания, то народни предания в някои части на страната твърдят, че той е бил брат на Богородица.

Още снимки можете да видите в галерията Трифон Зарезан 2019

Posted in Новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *