Заслужена награда за художничката Ренате Тричкова

Голяма радост и гордост за нас е награждаването на художничката Ренате Тричкова от Музея за история на София. Тя получи награда за дарителска дейност – реставрация на макети, които са дело на нейният баща Франц Вут. Това са интересни макети, свързани с историята на София, а още по-любопитно и ценното в тях е, че те пресъздават сгради и обстановка, които вече не могат да бъдат видени. Това са макетите: Театър „Основа” – създаден през 22 юни 1888 г., който е изгорял и на негово място през 1907г. е завършена сграда на Народния театър „Иван Вазов”. Макет на „Златарска чаршия” и „Касапска чаршия” – някогашни известни търговски улици. Златарската чаршия (наричана още „Куюмджиян пазари“) е била югоизточно от Чохажийския хан, близо до ул. „Сердика“.Касапската чаршия се е славела с дюкяните, където висели овнешки и агнешки бутове и плешки. Тя се е намирала на мястото на днешните хали.

Макет на Раннохристиянска гробница на ул.”Ген. Й. В. Гурко” – т.нар. „Гробницата с архангелите” Датировка: кр. на ІV – нач. на V в. (между царуването на имп. Теодосий І Велики (379 – 395) и разрушаването на Сердика от хуните през 447 г. Гробницата е запазена на място под съвременния терен. Стенописите са свалени и се съхраняват в Музея за история на София.

Честито Рени! За нас е чест, че работим с човек като теб! Пожелаваме ти още много награди, както лични, така и на твоите малки художници, на които с такава любов и енергия предаваш тънкостите на художническото изкуство!

Posted in Новини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *